ODAMIZ KANLICA MANTARINI DA TESCİL ETTİRDİ

23 Şubat 2021 Salı / Odamız, coğrafi işaret tescilli ürünlerimize bir yenisini daha Bolu Kanlıca Mantarı ile ekledi. Böylece coğrafi işaret şampiyonu Bolu'nun tescilli ürün sayısı 18'e ulaştı.

Odamız tarafından İlimizin yöresel ürünlerinin coğrafi işaretler aracılığıyla tescil edilerek koruma altına alınması çalışması hız kesmeden devam ediyor. Odamız son olarak İlimizde yetişen Bolu Kanlıca Mantarı’nı da Türk Patent ve Marka Kurumu nezdinde coğrafi işaret olarak tescil ettirip İlimize kazandırdı. Bu tescille birlikte Bolu’nun coğrafi işaret tescilli ürün sayısı 18’e, Odamızın tescil ettirdiği ürün sayısı da 10’a yükseldi. Böylece Odamız, İlimizde tescil edilen coğrafi işaretlerin çoğunluğunu elinde bulundurarak coğrafi işaret çalışmalarına önderlik yapmaya devam etti.

Konuyla ilgili açıklamalar yapan Başkan Türker Ateş, coğrafi işaretlerin hem yöresel ürünlerin standardını ve kalitesini koruduğunu, hem de yerel anlamda gelişme ve kalkınma sürecinde önemli bir rol oynadığını vurgulayarak, son beş yıldan beri coğrafi işaretler konusunun üzerinde ciddiyetle durduklarını belirtti. Son dönemde iller arasında coğrafi işaretler konusunda önemli bir rekabet yaşandığını da ifade eden Başkan Ateş, 2020 yılında Odamız tarafından son beş yılda sergilenen yoğun gayretin sonuçlarını almaya başladıkları ve Bolu’nun 13 tescil işlemi ile coğrafi işaretlerde Türkiye genelinde tescil şampiyonluğunu elde ettiğini belirterek Odamızın da 9 ürün tescili ile bu başarıda öncü kurum olduğunu dile getirdi. Bolu Kanlıca Mantarı’nın da tescilli ürünlerimiz arasına katılmasıyla birlikte İlimizin tescilli ürün sayısının 18’e, Odamızın ise tescilli ürün sayısının 10’a yükseldiğini söyleyen Ateş, bu ürünlerin bütün Bolu’nun yöresel değerleri olduğunu vurgulayarak tüm kişi ve kurumlara söz konusu yöresel değerlere sahip çıkma çağrısında bulundu.

Coğrafi İşarete Konu Ürünleri Üreten veya Piyasaya Sunanlara Sözleşme Çağrısı

Başkan Türker Ateş, Odamız tarafından tescil ettirilen Bolu Keşi, Bolu Kıbrıscık Pirinci, Bolu Patatesli Ekmeği, Bolu Sarı Patatesi, Bolu Fındık Şekeri, Bolu Manda Kaymağı, Bolu Kabaklı Gözlemesi, Bolu Göynük Uğut Tatlısı, Bolu Dağ Fındığı ve Bolu Kanlıca Mantarı ürünlerinin kalitesinin, orijinalliğinin, standardının ve üretenlerin emeğinin korunmasının yanı sıra bu ürünlerin üretim ve tüketiminin yaygınlaştırılmasının, böylece ilimizin ve ilçelerimizin ekonomisine gelir ve istihdam olarak katkısının artmasının da kendileri açısından son derece önemli olduğunu kaydetti.

Ateş, 2021 yılından itibaren tescil ettirilen ürünlerin denetimlerinin başlayacağı bilgisini vererek denetimler aracılığıyla, coğrafi işaretli ürünlerin tescil belgelerinde yer alan nitelik ve standartlarına uygun olup olmadığının bir komisyon tarafından denetleneceğini söyledi. Başkan Türker Ateş, coğrafi işaretli ürünlerin isimlerin kullanılmasının ve ürünlerin üzerlerinde, paketlerinde veya ambalajlarında coğrafi işaret amblemi ile birlikte piyasaya sunulmasının bundan böyle Odamız ile kullanıcı arasında yapılacak sözleşme ile mümkün olacağını dile getirerek sözleşme ile coğrafi işaretli ürün adı ve amblemine dair kullanım izni bulunmayan kamu ve/veya özel tüm gerçek ve/veya tüzel kişi ve kuruluşların 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu ve ilgili mevzuatı uyarınca coğrafi işaretli ürünlerin isimlerini kullanmalarının söz konusu olamayacağını hatırlattı. Başkan Ateş, Odamız tarafından tescil ettirilen coğrafi işaretli ürünleri üreten ve/veya satış yoluyla piyasaya sunanların Odamız ile iletişime geçip coğrafi işaret kullanım sözleşmesi taleplerini iletmeleri ve oluşturulan veritabanına kayıtlarını yaptırmaları çağrısında bulundu.

Başkan Ateş, son olarak coğrafi işaret ambleminin bulunduğu ürünün kalitesini, üretim standartlarına uygunluğunu ve orijinalliğini gösterdiğinin altını çizerek tüketicilere de bir çağrıda bulundu ve birbirlerine benzer özellikli ürünler arasında coğrafi işaret mahreç işareti veya menşe adı amblemi taşıyan ürünleri tercih etmelerini istedi.